Akershus fylkeskommune, kulturseksjonen, DKS-enheten
Postadresse: Postboks 1196, Sentrum, 0107 OSLO
Besøksadresse: Schweigaardsgt. 6, 4. etg., 0107 OSLO
Telefon: 22 05 53 40 • kontakt: • Nettsted: http://www.dksakershus.no
STORMFUGL OG SØPPELPLAST
Produksjonsliste
Program

STORMFUGL OG SØPPELPLAST

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Stormfuglen er en seilflyver, skapt for å mestre blåst og kuling. Den er ingen dykker, og må finne maten sin på overflaten. Stormfuglen er ikke kresen, og spiser det meste som er smått og flyter på havet. Men hva skjer når det som flyter ikke er mat?

Lærerveiledning

Havet, sjøfuglenes matfat, er i ferd med å bli en søppeldynge. Når forskere undersøker døde havhester som skylles opp på strendene, finner de plast i magene deres. Slik varsler fuglene om at det er altfor mye plastsøppel i sjøen. Heldigvis kan vi sammen og hver for oss hjelpe havhesten og de andre sjøfuglene, og rundt om i verden har mange allerede tenkt ut smarte oppfinnelser og løsninger.

Boka "Søppelplasten i havet" har to forfattere: Geir Wing Gabrielsen er forsker, biolog og jobber ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø. Han er norsk representant i FN (UNEP) på området havforsøpling. I introduksjonsfilmen (se lenke) gir han en kort innføring i plastproblemet i havet. Se denne filmen før Kirsti, som er bokas andre forfatter, kommer på besøk.

Kirsti vil ta havet inn i klasserommet (som klargjøres ihht plankartet) for å fortelle om Stormfuglen og plastsøppelet. Stoffet formidles gjennom ord og bilder, samt effekter og gjenstander som visualiserer utfordringen og problemet. Elevene skal også delta aktivt i sortering av plast og få kunnskap om

 1. Nedbrytningstid av megaplast, makroplast, mikroplast og nanoplast
 2. Hvem forsøpler?
 3. Dyrene som lider
 4. Havvirvlene
 5. Hva kan vi gjøre?

Temaet er brennhett, og barna fortjener kunnskap om denne enorme utfordringen. Dette skjer gjennom ulik type deltagelse underveis.  Etter besøket oppfordres elevene til å bruke kunnskapen ved å skrive både subjektivt og faktaorientert om sine erfaringer, tanker, bekymringer og ideer. Vi foreslår:

 • En faktafortelling om Stormfuglen eller andre dyr i havet
 • En rappetekst om søppelplasten
 • Et innlegg til aviser e.l. med fokus på hva vi kan gjøre

Dere kan også skrive ut det vedlagte bildet av stormfuglen!

Om utøvere og produsenter

 • Arrangert av: Turnéorganisasjonen
 • Kunstnere/grupper: Kirsti Blom
 • Produsent: Akershus fylkeskommune ved litteraturprodusent Eldrid Johansen og Turnéorganisasjon ved produsent Widar Aspeli.
 • I samarbeid med: DKS Akershus
  Støttet av Litteraturbruket
 • Idé/opplegg: Kirsti Blom, Turnéorganisasjonen ved produsent Widar Aspeli og DKS Akershus ved produsent Eldrid Johansen.

Om kunstner / utøver / gruppe

Kirsti Blom er først og fremst skjønnlitterær forfatter, men skriver også faktabøker for barn. Blant annet Polarserien med flotte fargefotografier: Fjellreven (2003), Hvalrossen (2005), Isbjørnen (nominert til Brageprisen 2007), Snø, is og klima (2008) og Svalbardrypa (2009).


Medvirkende

 • Kirsti Blom
 • Kirsti Blom (Forfatter)

Multimedia og vedlegg

Bilder

Kirsti Blom.jpg
Søppelplasten i havet
Foto: Cappelen Damm
Stormfugl/Havhest
Foto: Espen Bergersen

Video/Lyd

Litteratur / Forfatterbesøk
Trinn: 5 - 7
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
HEDMARK
Innhold: Widar Aspeli (90156653)
Turné: Reidun Kristiansen (45638259)
Kontaktperson utøver
Kirsti Blom (90013598)
Programlengde
40 minutter
Maks publikumsantall
30
Arena / rom
Klasserom eller annet egnet rom - se vedlagte plankart
Bærehjelp
Ja
Annet utstyr
Vi oppfordrer alle elever som skal møte Kirsti og Stormfuglen til å ta med TRE gjenstander av plast. Det kan gjerne plukkes på skoleveien eller i søpla hjemme, men må være vasket og rent når det tas med til gymsalen!
Oppriggingstid
20 min.
Nedriggingstid
15 min.
Merknad om publikumsplassering
Vi ønsker at klasserommet skal "rigges" slik det er vist på den vedlagte plankartet. Ta kontakt med Kirsti om dette byr på utfordringer!
Merknad
Kirsti Blom tar kontakt med skolens kontaktlærer i god tid før besøket. Kulturkontakten på skolen har ansvar for å videreformidle nødvendig informasjon til de respektive klassene, og sørger for at utøverne blir tatt vel imot!I dette besøket gjør vi spesielt oppmerksom på at opplegget er for 5 - 7.trinn i Hedmark, og 5 trinn i Akershus! Formidlingen skal foregå i KLASSEROMMET (alternativt et annet passende rom). Rommet må ha projektor og lerret/smartboard og klargjøres i henhold til vedlagte plankart. Elevene skal selv ha med TRE gjenstander av plast plukket fra skoleveien eller søpla hjemme.

Lykke til med besøket!
Lenker
Vedlegg
Arrangører
Arrangert av:
Turnéorganisasjonen
Produsent:
Akershus fylkeskommune ved litteraturprodusent Eldrid Johansen og Turnéorganisasjon ved produsent Widar Aspeli.
Medvirkende
 • Kirsti Blom (Forfatter)