Tilbake
Cappelen Damm
Espen Bergersen

STORMFUGL OG SØPPELPLAST

Stormfuglen er en seilflyver, skapt for å mestre blåst og kuling. Den er ingen dykker, og må finne maten sin på overflaten. Stormfuglen er ikke kresen, og spiser det meste som er smått og flyter på havet. Men hva skjer når det som flyter ikke er mat?

Lærerveiledning

Havet, sjøfuglenes matfat, er i ferd med å bli en søppeldynge. Når forskere undersøker døde havhester som skylles opp på strendene, finner de plast i magene deres. Slik varsler fuglene om at det er altfor mye plastsøppel i sjøen. Heldigvis kan vi sammen og hver for oss hjelpe havhesten og de andre sjøfuglene, og rundt om i verden har mange allerede tenkt ut smarte oppfinnelser og løsninger.

Boka "Søppelplasten i havet" har to forfattere: Geir Wing Gabrielsen er forsker, biolog og jobber ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø. Han er norsk representant i FN (UNEP) på området havforsøpling. I introduksjonsfilmen (se lenke) gir han en kort innføring i plastproblemet i havet. Se denne filmen før Kirsti, som er bokas andre forfatter, kommer på besøk.

Kirsti vil ta havet inn i klasserommet (som klargjøres ihht plankartet) for å fortelle om Stormfuglen og plastsøppelet. Elevene skal sitte på benker eller stoler rundt «søppelhavet» som er på 4x2 meter. Klasserommet må det være ryddet på forhånd slik at Kirsti har plass ril å rigge «havet». Hun slipper inn 4 og 4 elever av gangen, helst annenhver gutt og jente om mulig. De legger fra seg medbrakt plastsøppel på "havet" og får tildelt hver sin sitteplass.

Stoffet formidles gjennom ord og bilder, samt effekter og gjenstander som visualiserer utfordringen og problemet. Elevene skal også delta aktivt i sortering av plast og få kunnskap om

  1. Nedbrytningstid av megaplast, makroplast, mikroplast og nanoplast
  2. Hvem forsøpler?
  3. Dyrene som lider
  4. Havvirvlene
  5. Hva kan vi gjøre?

Temaet er brennhett, og barna fortjener kunnskap om denne enorme utfordringen. Dette skjer gjennom ulik type deltagelse underveis.  Etter besøket oppfordres elevene til å bruke kunnskapen ved å skrive både subjektivt og faktaorientert om sine erfaringer, tanker, bekymringer og ideer. Vi foreslår:

  • En faktafortelling om Stormfuglen eller andre dyr i havet
  • En rappetekst om søppelplasten
  • Et innlegg til aviser e.l. med fokus på hva vi kan gjøre

Dere kan også skrive ut det vedlagte bildet av stormfuglen!

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Turnéorganisasjonen
  • Kunstnere/grupper: Kirsti Blom
  • Produsent: Akershus fylkeskommune ved litteraturprodusent Eldrid Johansen og Turnéorganisasjon ved produsent Widar Aspeli.
  • I samarbeid med: DKS Akershus
    Støttet av Litteraturbruket
  • Idé/opplegg: Kirsti Blom, Turnéorganisasjonen ved produsent Widar Aspeli og DKS Akershus ved produsent Eldrid Johansen.

Om kunstner / utøver / gruppe

Kirsti Blom er først og fremst skjønnlitterær forfatter, men skriver også faktabøker for barn. Blant annet Polarserien med flotte fargefotografier: Fjellreven (2003), Hvalrossen (2005), Isbjørnen (nominert til Brageprisen 2007), Snø, is og klima (2008) og Svalbardrypa (2009).

Publikumskommentarer