Tilbake
Lars Opstad
Lars Opstad
Lars Opstad

FRAMTID PÅ FLUKT

Skolen får besøk fra 2045 - en flyktning fra framtiden. Gjennom slampoesi vil dere få rapport fra framtiden slik at dere kan forberede dere på hva som kan skje. Det er kanskje en advarsel, kanskje et rop om hjelp, kanskje et håp. 

Lærerveiledning

Hva om vi er de neste som må flykte? Om nordmenn snart ikke har plass til å ta imot, vi koster for mye, kan ikke språket, kommer ikke i jobb, har dessuten ingen oppdragelse og flørter med lokalbefolkningen som om vi var likeverdige. Hva om alt dette egentlig har skjedd allerede – og de fleste av oss er døde for lengst?

Framtid på flukt forteller historien til Sarah, en norsk ungdom som var fjorten år i 2021. Gjennom slampoesi får elevene høre historien om hvordan hun oppdager at Norge ikke er usårlig og at alt hun har lært å stole på kan bryte sammen. Hun og familien må bruke alle ressursene sine, alle kontaktene, alle pengene, for å komme seg ut. Men ute er det ingen som tør eller vil ta imot norske flyktninger. Det er som om vi ikke betyr noe for noen lenger, som om vi ikke er noen lenger. Og mye, mye verre er det for alle som ble igjen.

Finnes det likevel håp?

Framtid på flukt er en tankevekkende forestilling for ungdomstrinnet. Forestillingen skal både gi elevene innsikt i hva det innebærer å måtte flykte for livet, og inspirere dem til å skrive seg selv inn i problemstillinger og erfaringer som akkurat nå gjelder andre enn dem selv.

Det er utarbeidet et opplegg for kreativ skriving som kan brukes i klassene etter forestillingen. Opplegget vil gi elevene støtte til å leve og skrive seg inn i liv de ikke har levd enda, og til å fortelle historier i form av poesi.

Ordliste

For at elevene skal forstå forestillingen, er det viktig at alle vet hva disse ordene betyr: Okkupant, motstandsfolk, eksilregjering, nøytralitet, integritet (referanse bl.a. 2.verdenskrig) atomreaktor (referanse Tsjernobyl- og/eller Fukushima-ulykken), illusjon, blendverk og hallusinasjon (nyanseforskjellene mellom disse er ikke viktige).

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Turnéorganisasjonen
  • Kunstnere/grupper: Guro Sibeko
  • I samarbeid med: Produksjonen er støttet av Turnéorganisasjonen, Dks Akershus, Litteraturbruket og FRITT ORD og prøvelokaler hos Kulturtanken. Registøtte fra Cliff Moustache, teknisk støtte fra Tom Johanessen.
  • Idé/opplegg: Guro Sibeko

Om kunstner / utøver / gruppe

Guro Sibeko  går gjennom verden med begge knyttnevene inni munnen for ikke å rope slagord til vaktmesteren og visdomsord til naboen og rare, fine ord til mannen på butikken. I stedet hoster hun ordene opp når hun kommer hjem, kaster dem på varmen og smir dikt av dem, poesi om knyttneveslag og normalitetsjag, om politiske væromslag, om å jage krøtter, om å være på flukt, å gå i stim og om røtter. Levd liv, på rim og verseføtter.



Publikumskommentarer