Tilbake
Kajsa Næss, Mikrofilm
Kajsa Næss, Mikrofilm
Kajsa Næss, Mikrofilm
Elisabeth Aalmo
Helge Hansen

DU VELGER SELV

ANIMERT DOKUMENTAR

«Du velger selv»er en animert dokumentarfilm hvor barn forteller om hvordan det er å ha en forelder i fengsel. Mange av barna får ikke vite hvorfor mor eller far plutselig blir «borte». I filmen er barna tegnet og animert og man kan derfor ikke kjenne dem igjen, men de har selv fortellerstemmene – og beretter om sin hverdag, om sitt savn og om sine drømmer.

Kajsa Næss er regissør og animatør, og hun vil vise skisser og forklare hvordan filmen ble laget og snakke om hvorfor hun ville lage en film om akkurat dette temaet. Elevene får stille spørsmål og snakke om dine egne tanker rundt det å ha foreldre i fengsel. Kajsa vil også snakke om hva en dokumentarfilm er, og vise eksempler på ulike animasjonsteknikker.

Lærerveiledning

«Du velger selv» er en film som tar opp et viktig tema. Hvert år opplever mellom 6000 og 9000 barn at en av deres foreldre fengsles. Det kan være elever på din skole som er eller har vært berørt av denne problematikken, og spesielt i disse tilfellene vil det være bra å forberede eleven på hva som skal skje. 

Denne dagen er et veldig godt utgangspunkt til å ta opp et tema som for mange barn er enormt vanskelig å snakke om, og som det er viktig å skape mer åpenhet omkring. Regissørens erfaring med visning av filmen er at elever i denne aldersgruppa (4. trinn) er åpne, nysgjerrige og har mange tanker rundt temaet. Det er også utarbeidet et informasjonshefte som kan være nyttig for læreren. Informasjonsheftet beskriver vanlige problemstillinger knyttet til det å ha mor eller far i fengsel. Det er foreningen For Fangers Pårørende (FFP) som har laget heftet.

Forberelse:
De lærerne som ønsker å se filmen på forhånd kan ta kontakt med produsent Siri Natvik og få tilsendt en påsyns-dvd. De beste DKS-opplevelsene finner sted når klassen er forberedt på hvem som kommer og hva som skal skje. Snakk sammen i klassen om besøket, se gjerne en smakebit av filmen (klipp øverst på nettsiden).  Dere kan gjerne forberede noen spørsmål til Kajsa, hun svarer på alt dere måtte lure på!

Visningsrommet
For at filmopplevelsen skal bli best mulig, er det viktig at elevene ser og hører godt. Vi ønsker oss et rom med god blending, hvor det finnes projektor og høyttalere. Kajsa ønsker god kontakt med elevgruppen, og hvis skolen benytter klasserommet er det fint om pultene skyves til siden slik at elevene sitter på stolrekker (kinooppsett), fra begynnelsen av timen. Det beste er hvis dette er
gjort klart på forhånd, før timen starter.


Forankring i lærerplanen:
Filmen og opplegget rundt passer spesielt godt inn i KRLE, 
samfunnsfag og norsk. Bruk gjerne filmen som utgangspunkt til videre samtaler og undervisning. Temaer som filmen berører er familieformer/relasjoner, respekt/likeverd og barns rettigheter.

Lærerplanen i KRLE, kompetansemål etter 4. trinn:
- Uttrykke tanker om livet, tap og sorg, godt og ondt og gi respons på andres tanker.
- Føre en enkel dialog om samvittighet, etiske leveregler og verdier
- Samtale om respekt og toleranse og motvirke mobbing i praksis
Lærerplanen i samfunnsfag, kompetansemål etter 4. trinn:
- Om normer som regulerer forholdet mellom menneske, og forklare konsekvensar ved å bryte normene
- Drøfte oppfatningar av rettferd og likeverd
Lærerplan i norsk, kompetansemål etter 4. trinn:
- Samtale om innhold og form i sammensatte tekster
- Gi uttrykk for egne tanker og opplevelser om barnelitteratur, teater, film, dataspill og TV-program.


Vi vil vite hva  elever og lærere syns om filmopplevelsene dere får gjennom Den kulturelle skolesekken. Send gjerne en mail med ris eller ros til produsent Siri Natvik.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Akershus fylkeskommune, kulturseksjonen, DKS-enheten
  • Idé/opplegg: Kajsa Næss og Elisabeth Aalmo / DKS Akershus

Om kunstner / utøver / gruppe

Kajsa Næss er prisvinnende animatør og regissør utdannet ved animasjonslinja ved Høgskolen i Volda. Sammen med Lise Fearnley startet hun opp produksjonsselskapet Mikrofilm i 1996. Sammen har de laget flere prisvinnende animasjonsfilmer, som «Leonidestorm» (2004) og «Bygningsarbeidere» (2008). «Du velger selv»ble nominert til Amanda for beste dokumentarfilm i 2013, og vant Kulturdepartementets menneskerettspris samme år.

Kajsa Næss blander gjerne ulike animasjonsteknikker i én og samme film, noe som sammen med hennes unike strek skaper et helt personlig uttrykk i filmene hun lager.

Publikumskommentarer