Tilbake
Tore Vollan

(VGS 2016/17) BARNERANEREN

Dokumentarfilm om vennskap og annen faenskap

Noah (15) må gjøre et vanskelig valg. Politiet har siktet han for medvirkning til ran av en jevngammel gutt, og nå tilbyr de en utvei for å slippe fengselsstraff. Han må oppgi vennskapet med barndomsvennene i Groruddalen, og flytte til faren sin som bor i Bærum.

Mediene meldte sommeren 2013 om en ransbølge i Oslo og brukte ordet barneraner. Men hvem er barneraneren? Filmskaperen Jon Haukeland har fulgt Noah og kameratene hans siden før rettsaken i 2014. Filmen gir et innblikk i et lukket ungdomsmiljø, og er et godt utgangspunkt for videre diskusjon i klasserommet. Jon og en av de medvirkende er til stede under kinovisningen og snakker etter filmen.

Lærerveiledning

HYBRID DOKUMENTAR

En dokumentarfilm forholder seg til virkelige handlinger som finner, eller har funnet sted.  

Mange tenker kanskje på dokumentarfilmen som det observerende kamera som viser sannheten om hva som faktisk skjer. Men et filmbilde er aldri nøytralt, det er alltid noen som har valgt utsnitt, motiv og rekkefølgen bildet plasseres i.

Å gjenskape situasjoner er ikke uvanlig i dokumentarfilmproduksjon. Det gjøres også i "Barneraneren".  Filmen er på mange måter laget som en spillefilm, hvor mye er planlagt på forhånd. I bunnen ligger et manus og de medvirkende «spiller seg selv». Filmen blander iscenesatte opptak med opptak av reelle hendelser som finner sted.  

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Akershus fylkeskommune, kulturseksjonen, DKS-enheten
  • Kunstnere/grupper: Filmskaper Jon Haukeland og en av de medvirkende
  • Idé/opplegg: Medieoperatørene og Den kulturelle skolesekken i Akershus

Om kunstner / utøver / gruppe

Jon Haukeland er manusforfatter og regissør. Haukeland har regissert flere dokumentarfilmer og serier for tv og kino. I 2005 fikk han regjeringens menneskerettighetspris for kinodokumentaren Mannen som elsket Haugesund. Han vant også Amanda for sin dokumentar Reunion i 2011. Jon har jobbet med ungdommer på film i over 20 år, først gjennom dokumentarer i U-redaksjonen, senere to kort-/novellefilmer og nå også i dokumentarfilm.

Publikumskommentarer