akershus

Badboy:Steroid

Annette Münch besøker en rekke skoler i Akershus denne våren med sin brageprisbelønte bok «Badboy:Steroid». Hun er også aktuell som en av Europas 39 mest lovende barne- og ungdomsbokforfattere, kåret av Hay Festival i Danmark. 

Annette Münch' opplesning er ikke bare en høytlesning fra boken, men snarere en multimediaproduksjon der hun sjonglerer mellom dette, dialog med elevene, visning av bilder, filmintervjuer med steroidbrukere og Antidoping Norge, og spesiallaget musikk fra rap-duoen Erik og Kriss. Hun utfordrer elevene til refleksjon rundt temaet doping og kroppspress.

- Det var umulig å ikke jobbe videre med alt materialet og informasjonen jeg satt igjen med etter research med boken «Badboy:Steroid», forteller Annette etter en vel gjennomført opplesning på Mailand videregående skole. Det er heller ikke mange som forteller historier fra brukernes side. Jeg satt på informasjon jeg ikke kunne finne andre steder.

- Materialet var så viktig å få ut, og motivasjonen for å jobbe med Den kulturelle skolesekken var stor. En fin mulighet til å nå ut til mange innenfor målgruppen. Det måtte bli en produksjon av boken og alt materialet jeg satt på for å nå ut til flest mulig.

Elevene på Mailand tok også imot, tydelig berørte av det de så og hørte. Mange hadde spørsmål til Annette både underveis og etterpå.

- Jeg opplever et stort engasjement blant elevene når jeg er rundt på skolene, og jeg får mange gode tilbakemeldinger, forteller Annette.

Og er det et spørsmål Annette blir glad for å få, så er det spørsmål knyttet til bivirkninger.

- Da får jeg muligheten til å formidle alvoret i dette og vise hvor kynisk og brutal industri det er.

- Mange kommer også til meg i etterkatn med spørsmål knyttet til steroider. Noen har venner som har snakket om å begynne eller har lyst til å begynne, noen har vurdert å begynne selv, noen har vært avhengige, og noen lurer på hvordan de kan hindre tilbakefall. Noen ganger får jeg til gode samtaler og diskusjoner i plenum, men noen elever synes det er vanskelig å snakke i store grupper og kommer til meg for å snakke på tomannshånd etter produksjonen.

Annette forteller også at hun alltid kontakter skolene i forkant, og da anbefaler hun å gi helsesøster mulighet til å være til stede under besøket. Annette håper også at hun åpner opp for at elevene snakker videre om temaet og eventuelt tar samtalene videre med lærer eller helsesøster.

Annette Münch' multimediaproduksjon ser også ut til å være et godt bidrag til en problematikk som etter Annettes oppfatning har vært økende etter at hun startet prosjektet. Annette spør ofte en skole om hva som er deres største utfordringer. Svaret er alltid psykiske problemer og problemer knyttet til utseende. Dette er ofte svaret uansett hvor i landet hun er på besøk med produksjonen sin. Annette får også inntrykk av at dopproblematikk og bruk av prestasjonsfremmede midler er et økende problem ut ifra samtaler med fagmiljøet.

- Og selvfølgelig blir jeg glad når de spør om jeg har skrevet noen flere bøker.

Og det er kontroversielle temaer Annette Münch ofte skriver om.

- Det gir meg mye, forteller Annette. Jeg er veldig nysgjerrig og liker å intervjue og snakke med folk. Jeg har alltid likt å lage aviser fra jeg var liten og har jobbet flere år som journalist. Føler jeg får masse gratis materiale ved å bruke den researchformen. Og det er en fint å få andre til å fortelle meg hvordan noe henger sammen, eller hvordan noe føles.

Annette Münch har fått flere priser og utmerkelser for sitt arbeid.

- Prisene jeg får betyr utrolig mye! Jeg føler meg heldig. Man sitter så mye alene og jobber, og det kan til tider være en tøff jobb der arbeidet kan gå trådt, og det kan være økonomisk utfordrende å leve som frilanser. Så det å få priser, noe å støtte seg på, og ha en visshet om at mange liker det du gjør er utrolig givende. Det blir motiverende å fortsette. Du har noe å bidra med. Det gjør at jeg ikke mister troen på meg selv, sier Annette.

- Og for de som er komfortable med å stå foran en gruppe å formidle arbeidet sitt, er Den kulturelle skolesekken en unik mulighet til å kunne leve av det å være forfatter.

Og for de som lurer: Annette Münch er i gang med en ny bok. Den kommer muligens ut neste vår!

 

Annette Münch med boken «Badboy:Steroid»

Annette Münch med boken «Badboy:Steroid»

Foto: Tanja Steen