Tilbake

VINGER, POTER & KLØR

Å skrive er å gjøre det usynlige synlig, og å skrive sakprosa er kanskje å gjøre det ukjente kjent?

Synnøve Borge skriver om dyr. Hun går tett på og prøver å finne pulsen til det ene individet, gjennom et år eller deler av et liv – som en slags uautorisert biografi. Hun leter etter et språk som ikke stenger for det sansbare i naturen. Målet er få til møter mellom barn og natur gjennom det hun forteller.

Gjennom Vinger, poter og klør vil forfatter og naturfaglærer Synnøve Borge invitere elevene med inn i sin egen skrivemetode. Er det mulig å skrive på naturens premisser? At naturen selv får komme til orde? Og hva er forskjellen på å kunne noe om noen og å kjenne noen?

Utgangspunkt for møtet med forfatteren er bøkene Brunlangøre, Kongeøyenstikker, Steinhumle , Ravn og Jerv.

Brunlangøre en bok om en norsk flaggermusart. Hvordan er det å være en liten og vakker flaggermus med verdens største ører i forhold til vekta?

Kongeøyenstikker er vår største øyenstikker, som viser seg å være vårt farligste rovdyr - for insekter vel å merke. 

Steinhumla er en av våre vanligste humler, lett gjenkjennelig for barn, og som navnet sier, bygger den gjerne bol i steingjerder. Men hva skjer når den får besøk av sin verste fiende, den fryktinngytende Steingjøkhumla?  

Ravn er kjent fra myter og sagn i hele verden, også fra å være Odins kloke hjelpere, kanskje ikke rart at dagens forskere har funnet ut at de har en intelligens på linje med sjimpanser.

Jerv har du kanskje aldri sett? Hvis du har, er du heldig, for jerven er både sjelden og sky. Gjennom denne boka får dere en unik sjanse til å bli bedre kjent.

Lise Myhre har illustrert bøkene til Synnøve Borge. Tegningene bidrar maksimalt til å forsterke opplevelsen av dyrenes spennende liv. 

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Akershus fylkeskommune, kulturseksjonen, DKS-enheten
  • Kunstnere/grupper: Synnøve Borge
  • Idé/opplegg: Synnøve Borge.
    Ville vinger er produsert av Turneorganisasjonen i Hedmark
    Skarpe klør er produsert av Turneorganisasjonen i Hedmark og Den kulturelle skolesekken i Akershus.

Om kunstner / utøver / gruppe

Synnøve Borge har gått på forfatterutdanningen ved Norsk Barnebokinstitutt, med fordypning i faglitteratur. Hun har gitt ut bøkene Brunlangøre, Kongeøyenstikker , Steinhumle og Ravn (Jerv kommer i 2018). I tillegg er Synnøve lektor i pedagogikk og jobber nå som naturfaglærer på Solberg skole i Ås. 

Publikumskommentarer