Tilbake
Marius Thuen
Moment Studio

DE DØDE SER DEG – I overvåkningens tidsalder

Hva er et overvåkningssamfunn? Lever vi i et overvåkningssamfunn?

Romanen De døde ser deg er en futuristisk, overnaturlig thriller som handler om overvåkningssamfunnet og privatliv i den digitale hverdagen. Liv er nekromantiker, en som kan mane fram spøkelser. En dag blir hun og en gruppe ungdommer kidnappet av den unge gründeren Everest Brox, mannen bak nettsamfunnet Oculink. Han ønsker å bruke spøkelser som spioner, og på den måten samle informasjon om alt og alle.

Med utgangspunkt i De døde ser deg drøfter forfatteren dette samfunnsaktuelle temaet. Hvordan har overvåkning blitt behandlet i litteratur og film (bla Georg Orwells 1984)? Det er mange historiske eksempler på overvåkning, også i moderne tid, ikke minst i ungdommenes hverdag på nett og sosiale medier.

Alexander forteller også hvordan han jobber. Om inspirasjonskilder og idéprosessen som ligger bak skrivearbeidet.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Akershus fylkeskommune, kulturseksjonen, DKS-enheten
  • Kunstnere/grupper: Alexander Løken
  • Idé/opplegg: Alexander Løken i samarbeid med litteraturprodusent Widar Aspeli, Turnéorganisasjonen i Hedmark og litteraturprodusent Eldrid Johansen, Den kulturelle skolesekken i Akershus.

Om kunstner / utøver / gruppe

Alexander Løken (f. 1982) debuterte i 2014 med Trollskallen, første bok i den spennende trilogien om Edvard Frosts ekspedisjoner, som også vant Bokslukerprisen i 2015. I tillegg ble boken nominert til ARKs barnebokpris. Ormeegget (2015) og Ulvehammeren (2016) er de to andre bøkene i trilogien. I 2017 kom ungdomsromanen De døde ser deg, og i 2018 kom Heksenatten, hans mest grøssende roman hittil.

Publikumskommentarer