Tilbake
Siri Berqvam
Siri Berqvam
Siri Berqvam

PUSLESPILLET

Kunstneren Siri Berqvam kommer på besøk  med et helt spesielt puslespill som kan settes sammen på hundrevis av måter. Sammen med Siri skal vi se på brikkene, studere hvordan de ser ut og finne ut hvor de kan få en plass.

Lærerveiledning

Slik beskriver kunstneren Siri Berqvam hva som skal foregå:

Opplegget består av to hoveddeler, den ene er en kunstformidlingsdel basert på elevenes delaktighet. Jeg viser verkene”Tomgods” og ”Et lite stykke eventyrland”. Disse tekstile skulpturene er utgangspunktet for en filosofisk samtale, der berøring, lukt og humor inngår. Jeg bruker mine skulpturer aktivt for å pirre nysgjerrigheten for det lille og underlige i det hverdagslige. Seansen starter med at barna sitter sammen i en halvsirkel foran de to tildekte skulpturene. Jeg avduker en og en skulptur, slik at vi kan ha mest mulig fokus på akkurat denne i samtalen. Jeg lar dem lukte og kjenne på verkene. Vi trekker en parallell til puslespill, som også handler om hverdagslige motiver. Jeg viser hvordan vi ved hjelp av”veier” kan sette brikkene sammen.

Den andre delen består i at elevene selv skal sette sammen et mykt puslespill, 100 brikker i str. 30 x 30 cm. Disse har jeg sydd, brodert og malt på grått ullstoff. Motivene er gjenkjennelige  og er hentet fra hverdagsliv; symboler, gjenstander, natur, kultur. Elevene deles inn i tre eller fire grupper, som bytter på å  finne brikker og sette disse sammen. Elevene skal prøve å sette brikkene sammen slik at det oppstår nye og morsomme bilder eller mønster. Vi ser på hvordan fargene også spiller en rolle og  elevene få en taktil erfaring i tillegg den visuelle. Når alle brikkene er lagt ut over gulvet,  går vi på oppdagelsesferd i puslespillet. Til sammen danner alle fragmentene et tekstilt verk. Vi undersøker hva vi ser, elevene får komme fram og vise sine favorittfigurer som har oppstått i flaten. Vi ser etter fargekombinasjoner, mønster, linjer, humoristiske og absurde kombinasjoner.

Det vil være så mange løsninger på sammensetningen av brikkene, at resultatet aldri vil bli det samme i de ulike gruppene. Helt til slutt avduker jeg en siste skulptur, der ideen er hentet fra puslespill.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Akershus fylkeskommune, kulturseksjonen, DKS-enheten
  • Kunstnere/grupper: Siri Berqvam
  • Produsent: Pilotgalleriet, Akershus Kunstsenter
  • Idé/opplegg: Siri Bergqvam

Om kunstner / utøver / gruppe

Siri Berqvam, født 1977, er billedkunstner med master fra Kunsthøgskolen i Bergen i 2006. Hun har i hovedsak jobbet med utstillingsvirksomnhet.

Publikumskommentarer