Tilbake
Shwan Dler Qaradaki
Shwan Dler Qaradaki
Shwan Dler Qaradaki
Shwan Dler Qaradaki
Shwan Dler Qaradaki
Shwan Dler Qaradaki
Shwan Dler Qaradaki

TO MY CHILDREN

Shwan Dler Qaradaki har laget den digitale billedfortellingen «To My Children» som et resultat av et besøk i sitt opprinnelsesland – irakiske Kurdistan, et sted hvor ISIS-styrkene bare var noen mil unna. Hvordan er det å bo i Vesten og være redd for at familien der nede når som helst kan bli angrepet av terrorister? Filmen viser et visuelt fortellende brev til Qaradakis barn og ufødte barnebarn i Norge.

«To My Children» består av tekst, billedmateriale og musikk. Billedmaterialet er både tegninger, foto og video. Shwan Dler Qaradaki vil vise filmen og snakke med elevene om innholdet, men også om hvordan han har laget fortellingen.

Qaradaki setter gjennom sitt kunstneriske virke søklys på spørsmål knyttet til identitet, og det å være en del av en multikulturell virkelighet. I hans arbeider møter vi noen av vår tids mest aktuelle samfunnsspørsmål. De skildres i et personlig og poetisk visuelt språk samtidig som de har en klar politisk undertone.En undrende og reflekterende holdning kjennetegner alle hans prosjekter, som på forsjkjellig vis forsøker å utvide forståelsen av hva det vil si å leve i verden i dag.

Lykke til med besøket!

Lærerveiledning

TIPS TIL FORARBEID

Kurdistan: historie, politikk og geografi

Finn informasjon om Kurdistan ved å bruke ulike kilder: nett, bøker, aviser, oppslagsverk etc. Let spesielt etter informasjon om steder og hendelser som omtales i «To My Children»: Yezidi-minoriteten, krigen mellom Iran og Irak, IS og Peshmarga.

Flyktningproblematikk

Diskuter begrepet subjektiv og objektiv fortellerteknikk. Hvordan blir en fortelling annerledes når man forteller om noe selvopplevd, i forhold til noe vi leser om i historiebøkene?

Kunstneriske teknikker

Hva er mixmedia? Qaradaki kaller seg en mixmediakunstner. Han bruker ulike kunstneriske teknikker som tegning, maleri, foto, digital manipulasjon, ofte i kombinasjon med hverandre. Hvorfor tror du han gjør det, og hva kan han oppnå med det?

TIPS TIL ETTERARBEID

Lag din egen bildefortelling

Skriv to til tre setninger som forteller en historie om deg eller noen du kjenner. Lag gjerne fire bilder i ulike teknikker som forteller den samme historien.

Tenk over:

Hvorfor benyttet du de teknikkene du gjorde?

Hvordan kan ulike teknikker gi ulike uttrykk?

Hvordan forteller ord og bilder historie på ulike måter?

Filmatisk virkemiddel:

Hvilke filmatiske virkemidler bruker Shwan i filmen sin?

Er tittel viktig? Hvorfor heter filmen «To My Children»? Kan tittelen si oss noe om Shwans opplevelse? 

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Akershus fylkeskommune, kulturseksjonen, DKS-enheten
  • Produsent: Pilotgalleriet, Akershus Kunstsenter
  • Idé/opplegg: Shwan Dler Qaradaki i samarbeid med Pilotgalleriet, Akershus Kunstsenter

Om kunstner / utøver / gruppe

Shwan Dler Qaradaki er fra irakiske Kurdistan, og kom som politisk flyktning til Norge i 1999. Han har en mastergrad frå Kunsthøyskolen i Oslo og Kunstakademiet i Sulaimani. Qaradaki har hatt mange utstillinger og vunnet en rekke priser de siste årene. Blant mange har han fått Oslo By kunstpris og pris på Hollywood International Moving Pictures Film festival.

Publikumskommentarer