Tilbake
Thomas Leduc
Thomas Leduc

(TILRETTELAGT) ALMIR OG PUFFENE

Almir kommer til skolen med akkordeonet på ryggen og splitter ny egenkomponert musikk i hode og fingre - men ikke nok med det; han har med seg ti magiske puffer! Disse er utstyrt med lyselementer som trigges av musikken Almir spiller live og til et lysdesign. Slik blir puffene en visuell del av musikken. Puffene er utformet slik at barn fra 6-12 år kan sitte på dem mens Almir beveger seg rundt i rommet med musikken som vegviser

ALMIR OG PUFFENE  er en ordløs forestilling som handler om Almirs oppvekst i byen Tuzla i Bosnia under den Jugoslaviske borgerkrigen.  Her bodde han sammen med familien sin i en av byens blokkområder. ALMIR OG PUFFENE handler om denne oppveksten; en liten gutt med trekkspill som løp opp og ned trappene og inn dørene til venner og familie i blokkene der de bodde. Det var her han fikk sitt første trekkspill, det var her han lekte gjemsel,  men også her han måtte løpe i dekning for krigens stygge vesen. Almir gjenskaper lydene med trekkspillet sitt - opp og ned trapper, gjennom dører som knirker, mørke kjellere, spennende loft med trekkfulle lyder og barnelatter med store smil. Det er denne verdenen Almir tar oss med til. 


Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Akershus fylkeskommune, kulturseksjonen, DKS-enheten
  • Kunstnere/grupper: Almir Meskovic
  • Idé/opplegg: Utøver/komponist i samarbeid med produsent Ragnhild Vreim Tveitan (DKS-Buskerud), lyskunstner/sceneograf Kyrre Heldal Karlsen, koreograf Anne Bryhn, programmerer Jonas Barstad og lysdesginer Gard Gitlestad.

Om kunstner / utøver / gruppe

Almir Meskovic er utdannet ved Norges Musikkhøgskole (2014). Han er en bosnisk musiker bosatt i Norge som er i ferd med å etablere et internasjonalt omdømme som klassisk akkordeonist, både som solist og kammermusiker. Han er også en ung komponist og kan senest vise til et komplett verk skrevet for Akershus teater til barneforestillingen Klovneskrekk. Almir spiller, arrangerer og komponerer også musikk innen balkanrelaterte sjangere, som f.eks. Sevdah. Han kan vise til sitt eget orkester – The Kuraybers – som har gjort suksess, bl.a. gjennom sitt samarbeid med den serbiske superstjernen Jelena Tomasevic. Han har også en rekke andre prosjekter, som duoen Almir & Daniel. I tillegg har han i Norge samarbeidet med musikere/institusjoner som KORK, Oslo Filharmonien, Nationaltheatret, Nordland teater, Festspillene i Bergen, komponist Kjell Habbestad, Silje Nergaard, Yaakov Rubinstein og  Arc Music. 

Om verket: ALMIR OG PUFFENE er en nyskapende konsertproduksjon med bosnisk komponist og akkordeonist Almir Meskovic for målgruppen 6-12 år. Repertoaret er nyskrevet samtidsmusikk av Almir Meskovic som tar for seg hans to sterkeste sider; bosnisk sevdah musikk og samtidsmusikk for trekkspill hvor Sofia Gubaidulina og Arne Nordheim har sterk innflytelse. Verket inneholder også elementer av gjentagelse ved hjelp av diverse loopepedaler og andre miditriggede pedaler. Dette er for å skape en fornemmelse av et ensemble og for å utnytte trekkspillets fulle potensiale også med hensyn til rytme.

Publikumskommentarer