Tilbake
Lars Opstad
Lars Opstad
Lars Opstad
Niklas Lello

SÅ HYGGELIG! I 360 GRADER -- ET VIRTUELT FORFATTERBESØK

I det elevene tar på seg VR-brillene i klasserommet befinner de seg midt inni et kapittel fra romanen "Så Hyggelig!" 

"Så Hyggelig!" handler om Lorentz på 15 år som vokser opp på beste vestkant i Oslo. Her stilles det mange krav og forventninger. Krav fra læreren om å være best, fra vennene om å være kulest og fra familien om å være snill, hyggelig og morsom. Etterhvert kjenner Lorentz at han tar valg i livet bare utfra hva alle andre rundt seg mener han skal gjøre. Men hva er igjen av Lorentz da? Boka handler om å finne seg selv i mylderet av alle andres meninger.

Forfatteren har filmet utdrag fra boken med et 360 graders kamera. Dermed kan elevene, ved av et par VR-briller "hoppe" inn i de utvalgte scenene fra boken. I det eleven trykker play blir de straks midtpunktet i scenen med lyd og bilde. Karakterene i boken henvender seg direkte til deg, og på den måten kan elevene ikke bare lese, men også kjenne på kroppen hvordan hovedpersonen Lorentz sliter med å finne seg selv.

Alle vil oppleve scenene forskjellig fordi elevene fysisk kan snu seg 360 grader rundt i klasserommet. Dermed velge de selv hva de vil få med seg av det som skjer. Dette åpner opp for spennende klassediskusjoner om hva scenen egentlig handler om. Alt avhenger av hvilken karakter du har fulgt.

Med VR-teknologi, opplesing fra boken, improoppgaver og klassediskusjoner vil dette forfatterbesøket aktivisere elevene på en helt ny måte.

Så Hyggelig! i 360° - Et virtuelt forfatterbesøk gir rett og slett elevene i klasserommet en helt ny bokopplevelse!

Lærerveiledning

Forfatteren deler ut VR-briller til alle elevene. Etter å ha lest et utdrag fra boken ber han alle om å ta på VR- brillene. I det han trykker på play starter filmene i alles VR-briller samtidig. Plutselig befinner de seg midt inne i en utvalgt scene fra boken. Scenen vil vise en situasjon hvor hovedpersonen Lorentz er presset opp i et hjørnet og må ta et vanskelig valg. Når scenen er over diskuterer vi i klasserommet hva elevene ville gjort i denne situasjonen.

"Så Hyggelig! i 360° - Et virtuelt forfatterbesøk", inneholder tre leste utdrag, tre 360° filmer og tre diskusjoner i klasserommet. Forfatterbesøket bygges i tillegg ut med skrivekurs, flere tekst utdrag, og improvisasjonsoppgaver.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Akershus fylkeskommune, kulturseksjonen, DKS-enheten
  • Kunstnere/grupper: Christian Lyder Marstrander og Kjetil Palmquist
  • Idé/opplegg:  Idé/opplegg: Christian Lyder Marstrander. Produsert med støtte fra Den kulturelle skolesekken i Bærum, Norsk Forfattersentrum og Kulturtanken.

Om kunstner / utøver / gruppe

Christian Lyder Marstrande debuterte med ungdomsromanen "Så Hyggelig!" på Aschehoug, høsten 2016. Han jobber til vanlig som frilans radiojournalist i Ekko NRK P2. De to siste årene har han jobbet som ideutvikler hos RubiconTV.


Kjetil Palmquist er digital historieforteller og oppdatert på alt innen Virtuell teknologi. Han lager alle 360 graders filmene og har ansvaret for den tekniske gjennomføringen.

Publikumskommentarer