Tilbake
Rapkacki/Wickicommons
DKS Akershus/Bjørn H.S. Kristiansen
Åse Mørk
Erik Berg-Johansen

LIREKASSA

Åse kommer til skolen og har med seg sin egen lirekasse. Gjennom musikk og fortellinger formidler hun lirekassens historie - dens fremvekst, bruksområder og hvordan den til slutt ble upopulær, gjemt og glemt.

Dette spesielle instrumentet er nært knyttet til menneskesjebner, fattigdom og livet på landeveiene. Elevene får høre historier om mennesker som fikk lirekassen som krigspensjon og vandret rundt i Europa, men også om den norske lirekassehistorien som er en muntrere historie der instrumentet ble brukt til dans og bryllup.

Foruten noen entusiaster må lirekassen sies å være nærmest utdødd i Norge i dag. Dette ønsker Åse å gjøre noe med. Med sin lirekasse viser hun hvordan en kan vekke til live en gammel tradisjon, og tilføre tradisojnen noen nye element og en personlig vri.

Forestillingen er interaktiv og elevene får selv delta i ulike aktiviteter for å levendegjøre hvordan lirekassen ble brukt. Elevene får også være med å synge til lirkassens luftige akkompagnement.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Akershus fylkeskommune, kulturseksjonen, DKS-enheten
  • Idé/opplegg: Åse Mørk

Om kunstner / utøver / gruppe

Åse Mørk har en allsidig bakgrunn. Hun har en mastergrad i tradisjongskunst fra høgskolen i Telemark, om lirekasser, og reiser rundt i Norge og holder konserter og foredrag. Åse jobber til daglig ved Museene i Akershus. Hun er tidligere kjent fra NRK U-redaksjoens, kortfilmserien om Åse og har også medvirket som skuespiller i blant annet novellefilmen «Edderkoppfesten» og barne-tv-serien «Vera Venneløs» og «MK-X» på NRKSuper. 

Publikumskommentarer