Aursmoen skole

Aursmoen skole

Postadresse: Aurveien, 1930 Aurskog

Besøksadresse: Aurveien 23, Aurveien 45, 1930 AURSKOG

Telefon: 67 20 52 40 (Barneskolen), 67 20 52 00 (Ungdomsskolen)

Kontaktperson: Ann Christin Holtet, ann.christin.holtet@afk.no, B Trinn Gunn H Leren, 67205240, gunn.holsten.leren@ahk.no

Antall produksjoner: 13

  • Alle

AMAS

Musikk, Trinn: 8-10
 Mellom 10 000 og 20 000 prater samisk i Norge. De fleste snakker nordsamisk. De lulesamisktalende er anslått til ca. 500. Sørsamisk snakkes av noen hundre personer til sammen i Norge og Sverige.
Amas er en konsertproduksjon som er utviklet med tanke på at en stor del av den samiske befolkningen i Norge bor i byene. Det som oppstår når den samiske kulturen  møter urban bykultur kan ofte være vanskelig å få øye på.Smelter man sammen samisk språk med musikk som tradisjonelt sett ikke forbindes med samisk kultur, så skjer fantastiske ting!Amas er en gjeng musikere som skal sette fokus på at det faktisk går an å blande kulturuttrykk, og at resultatet av en slik miks faktisk er noe man aldri har hørt før.

BRASS DELUXE

Musikk, Trinn: 1-7
Nå får du møte musikere som spiller musikk som gjør det vanskelig å sitte stille!
Brass Deluxe spiller musikk fra Balkan, europeisk folkemusikk med orientalske krydder. Musikken er instrumental og veldig uttrykksfull. Og dere får delta under konserten med både sang og dans.Ett av de viktigste trekkene ved folkemusikken er at musikken læres ved å lytte til andre, nesten som med folkeeventyrene, som gikk fra munn til munn. Idag går utviklingen veldig rask med internet.Vil dere høre  litt før konserten? Da kan dere sjekke ut Brass Deluxe på YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=n9D8cV7u0ak
https://www.youtube.com/watch?v=nc7Fa8gvaIs

EN PRIKK OG EN STREK

Visuell kunst, Trinn: 6-8
"Ikke tenk, vær så god å tegne!", sier billedkunstner Aleksi Wildhagen.  Velkommen til tegneverksted!

ETT ORD - BILDER I KAMPEN MOT SÆRSKRIVINGSFEIL

Litteratur, Trinn: 9
Om særskriving, og viktigheten av å kunne skrive korrekt norsk. André Ulveseter forklarer og viser eksempler som både er humoristiske og horrible.
Facebooksiden "Bilder i kampen mot særskrivingsfeil" opprettet av komiker André Ulveseter fikk i løpet av fem dager 100.000 følgere på facebook, og ble en snakkis i media og på sosiale medier. Et halvt år etter lanseringen av facebooksiden, kom første bok ut av prosjektet.

FLYKTNINGERUTA

Kulturarv, Trinn: 10
Temadager om å være på flukt før og nå. 10. trinn-elevene i Aurskog-Høland drar på todagers tur med overnattinger. Første dag går de deler av flyktningeruta som ble benyttet under 2. verdenskrig. De ender opp ved Grenselosmuseet. Her overnatter de i telt. Andre dag får elevene foredrag ved Lise Sæther og Jan Eirk Karlsen, og de har aktiviteter i regi av HIPP (Help Increase the Peace Project)
Mål for turen er at elevene skal:
  • bli kjent med hendelser og arbeid i Aurskog-Høland under 2. verdenskrig ved å gå deler av Flyktningruta fra A-H til Eidskog via Sverige
  • bli kjent med biografien til Inger Gulbrandsen som ble internert i Ravensbrück
  • bli kjent med historier fra ulike grenseloser 
  • bli kjent med konfliktløsningsprogrammet til HIPP
Program: Dag 1: Elevene går sammen med dyktige guider deler av flyktningeruta fra Malnes v/Setskog, passerer grensen mot Sverige og går videre til Skjølåbråtan hvor teltplassen befinner segDag 2:  Forteller Lise Sæther fremfører biografien til Inger Gulbrandsen som under 2.verdenskrig ble deportert til konsentrasjonsleir RavensbrückForteller Jan Eirik Karlsen fremfører historier om «krigens største redningsbragd»; Den dramatiske historien til Carl Fredriksen transport, Ole Burås og andre grenseloserGamemaster kommer med ESCAPE BOX og elevene får prøve seg som kodeknekkere og spionjegere.

FUGA - TANGO - FUEGO!

Musikk, Trinn: 8-10
Emigrant og immigrant – fra kirke til bordell...Rydd gulvet og gjør klar til en tangoopplevelse av de sjeldne! Med gnistrende spill og ildfull dans framført av mestere i sine fag, får dere oppleve tango på nært hold! Det skal handle om bandoneonet; det lille trekkspillets eventyrlige rundreise fra en traust tilværelse i tyske kirker til varm velkomst i Buenos Aires’ bordeller rundt år 1900. I det rike Argentina får instrumentet nye impulser og blir selve lyden av tango! Med bandoneonets inntreden på europeiske konsertscener, er reisen over og ringen sluttet. Fuego er forresten det spanske ordet for ild - og den håper vi å tenne hos deg!

GOD VAKT!

Kulturarv, Trinn: 3
Elever på 3. trinn møter opp ved et lokalt militært kulturminne og blir med på en kulturhistorisk vandring med forteller Jan Eirik Karlsen.

PSYCHOBITCH

Film, Trinn: 10
Om å våge å være den man er, danse ut av takt og at kuer er ganske kuuuule dyr...Hvis du spør Frida har hun valgt rollen som klassens outsider selv. De andre på skolen er uansett enige i at hun er totalt annerledes. Marius går i samme klasse og gjør stort sett alt han kan for å fremstå som en suksess. Når de to blir plassert sammen på gruppearbeid ser Marius det som nok en mulighet til å vise seg frem for de andre. Men Frida har ingen intensjoner om å bli hjulpet eller fikset av klassens perfekte gutt.Gruppearbeidet blir starten på et turbulent forhold mellom de to. Men i fighten med Frida opplever Marius også noe spennende og utfordrende han aldri har kjent før...Psychobitch er en film om suksessjag og umulig kjærlighet i Generasjon Prestasjon.Kinovisninger for 10.trinn i Sørum, Aurskog-Høland og Oppegård kommuner.Kinovisninger for 9. trinn i Nittedal, Gjerdrum, Fet, Enebakk og Vestby kommuner.

RIKKE PETRIKKE OG RAMPEROMMET (Akershus Teater)

Scenekunst, Trinn: 1-4
«Hvorfor er det mørkt om natta? Hva var jorden før big bang? Hvorfor må jeg gå på skolen?»
Rikke vil ikke sove. Med sin grenseløse fantasi møter hun en skravlete pute, en lettskremt lampe og en klok seng. Men når fantasien får løpe fritt, dukker det også opp noen skumle romvesener som vil ha merkelapper og regler og skjemaer på alt.«Rikke-Petrikke og ramperommet» er en forestilling om å undersøke hvor stor og forunderlig verden er og om å tro på sin egen evne til å tenke store tanker.Forestillingen er en samproduksjon mellom Oslo Nye Teater og Akershus Teater.Målgruppe: 1.-4. trinn

SVARTE-MATHILDA

Litteratur, Trinn: 7
Svarte-Mathilda er en grøsserserie som har skremt folk i alle aldre. Tor Arve forteller om hvordan bokserien ble til, hvor inspirasjonen kom fra og hvor tidkrevende det kan være å skrive historiske bøker. 
Hva er det som gjør en bok skummel? Hvordan tenkte forfattaren da han skrev? Hvilke triks bruker skrekkforfattere for å gjøre det spennande og skummelt? Tor Arve avslører en del av dette, og kommer med nyttige tips til den som vil skrive skumle og spennende saker.

SØKE LY

Visuell kunst, Trinn: 8
Arkitektur og stedsidentitetArkitekt Kristin Pedersen vil fokusere på sammenheng mellom opplevelse av steder og arkitektur. Hvilken forbindelse finnes mellom et sted og bygningene som står der? Hvordan kan arkitektur forsterke stedets kvaliteter? Å søke ly er det grunnleggende utgangspunkt menneskene har for å bygge hus. Omgivelsenes muligheter og begrensninger er avgjørende for valg av form, materialer og plassering.Arkitekten har med seg terrengmodeller som elevene skal bruke i utforming av en enkel bygning på nettopp dette stedet. De skal skape arkitektur som forteller om dette stedets identitet og kvaliteter.

VENNER

Musikk, Trinn: 1-7
VENNER
Kathrine og Ingunn har vært venner siden de var ti år. De har spilt musikk sammen siden.I konserten får dere se litt av vennskapet til Kathrine og Ingunn. De sier:«Leker like barn best? Vi har vært utrolig gode venninner siden vi traff hverandre da vi var 10. Det begynte kanskje med at Kathrine likte Ingunns bukser og at Ingunn kunne ønske at hun hadde samme hårbøyle som Kathrine. Men veldig snart utviklet det seg til å bli noe mye dypere og viktigere enn så.»De sto begge opp klokken 5 om morgenen på ungdomsskolen og videregående for å øve på instrumentene sine før de gikk på skolen. De ønsket å ha muligheten til å leke med venner og være «vanlige barn» etter skolen.Ved siden av den klassiske musikken har Kathrine turnert rundt med Alexander Rybak, Ingunn var med i Melodi Grand Prix jr. 13 år, og de har spilt mange forskjellige sjangere i tillegg til den klassiske musikken. Ingunn skriver også egne låter.«Vi har hatt mange diskusjoner og uenigheter, men aldri vært redde for å miste hverandre. To forskjellige mennesker lærer som regel noe av hverandre også. Sånn kan for eksempel en diskusjon mellom oss gå: 
Kathrine: «Det høres bra ut!» 
Ingunn: «Nei, vi tar det en gang til for sikkerhets skyld.»
»Det kan være ensomt å være musiker, men hvis man har noen å spille sammen med kan ensomheten bli til et samspill som varer livet ut.«Vi har opplevd så mye rart, skummelt og spennende sammen. Det har gjort oss mer åpne som mennesker, og modige. Ingenting er farlig. I hvert fall ikke når man har noen å dele det med!»
Repertoarliste
1. «Banjo and Fiddle», William Kroll 2. «Sonatine i D dur I. Sats», Schubert 3. «Beau soir», Debussy 4. «Sonate i A dur, opus 3, 3. Sats», David Monrad Johansen5. «Sonate i A dur, opus 3, 2. Sats», David Monrad Johansen6. «Sommernatt ved fjorden», Ketil Bjørnstad7. «Libertango», Piazzolla 8. Viva la vida, Coldplay
Det spilles også utsnitt fra Bach partita i d-moll (fiolin) og Poulencs improvisation nr. 15 (piano).

VERDENS MELLOMSTE FISK

Film, Trinn: 4
Ingeborg er en ung jente som liker å fiske. Som vanlig melder hun seg på den årlige fiskekonkurransen og drar opp en usedvanlig mellomstor fisk. Hun har faktisk fisket verden mellomste fisk. Ingeborg og fisken blir rikskjendiser over natta. Men hva skjer med den mellomste fisken da?Elevene får se filmen "Verdens mellomste fisk" og møte regissøren som har laget filmen; Cathinka Tanberg.Filmen handler om Ingeborg som fanger en usedvanlig mellomstor fisk. Cathinka vil snakke litt om animasjonsfilm - hva er det og hvordan tegner man en film? Hun vil også fortelle og vise litt om prosessen fra idé til ferdig film. Mot slutten blir det kanskje tid til en liten demonstrasjon også?
Uttrykksform
Åpne filter