Vormsund ungdomsskole

Vormsund ungdomsskole

Postadresse: Sandumvegen 6, 2166 Oppaker

Besøksadresse: Sandumvegen 6, 2166 Oppaker

Telefon: 63 91 28 40

Kontaktperson: Linda Engebråten, linda.engebraten@nes-ak.kommune.no

Antall produksjoner: 5

  • Alle

AMAS

Musikk, Trinn: 8-10
 Mellom 10 000 og 20 000 prater samisk i Norge. De fleste snakker nordsamisk. De lulesamisktalende er anslått til ca. 500. Sørsamisk snakkes av noen hundre personer til sammen i Norge og Sverige.
Amas er en konsertproduksjon som er utviklet med tanke på at en stor del av den samiske befolkningen i Norge bor i byene. Det som oppstår når den samiske kulturen  møter urban bykultur kan ofte være vanskelig å få øye på.Smelter man sammen samisk språk med musikk som tradisjonelt sett ikke forbindes med samisk kultur, så skjer fantastiske ting!Amas er en gjeng musikere som skal sette fokus på at det faktisk går an å blande kulturuttrykk, og at resultatet av en slik miks faktisk er noe man aldri har hørt før.

FUGA - TANGO - FUEGO!

Musikk, Trinn: 8-10
Emigrant og immigrant – fra kirke til bordell...Rydd gulvet og gjør klar til en tangoopplevelse av de sjeldne! Med gnistrende spill og ildfull dans framført av mestere i sine fag, får dere oppleve tango på nært hold! Det skal handle om bandoneonet; det lille trekkspillets eventyrlige rundreise fra en traust tilværelse i tyske kirker til varm velkomst i Buenos Aires’ bordeller rundt år 1900. I det rike Argentina får instrumentet nye impulser og blir selve lyden av tango! Med bandoneonets inntreden på europeiske konsertscener, er reisen over og ringen sluttet. Fuego er forresten det spanske ordet for ild - og den håper vi å tenne hos deg!

SÅ HYGGELIG! I 360 GRADER -- ET VIRTUELT FORFATTERBESØK

Litteratur, Trinn: 9
I det elevene tar på seg VR-brillene i klasserommet befinner de seg midt inni et kapittel fra romanen "Så Hyggelig!" 
"Så Hyggelig!" handler om Lorentz på 15 år som vokser opp på beste vestkant i Oslo. Her stilles det mange krav og forventninger. Krav fra læreren om å være best, fra vennene om å være kulest og fra familien om å være snill, hyggelig og morsom. Etterhvert kjenner Lorentz at han tar valg i livet bare utfra hva alle andre rundt seg mener han skal gjøre. Men hva er igjen av Lorentz da? Boka handler om å finne seg selv i mylderet av alle andres meninger.
Forfatteren har filmet utdrag fra boken med et 360 graders kamera. Dermed kan elevene, ved av et par VR-briller "hoppe" inn i de utvalgte scenene fra boken. I det eleven trykker play blir de straks midtpunktet i scenen med lyd og bilde. Karakterene i boken henvender seg direkte til deg, og på den måten kan elevene ikke bare lese, men også kjenne på kroppen hvordan hovedpersonen Lorentz sliter med å finne seg selv.
Alle vil oppleve scenene forskjellig fordi elevene fysisk kan snu seg 360 grader rundt i klasserommet. Dermed velge de selv hva de vil få med seg av det som skjer. Dette åpner opp for spennende klassediskusjoner om hva scenen egentlig handler om. Alt avhenger av hvilken karakter du har fulgt.
Med VR-teknologi, opplesing fra boken, improoppgaver og klassediskusjoner vil dette forfatterbesøket aktivisere elevene på en helt ny måte.Så Hyggelig! i 360° - Et virtuelt forfatterbesøk gir rett og slett elevene i klasserommet en helt ny bokopplevelse!

TENK FILM!

Film, Trinn: 9-10
Hvordan utvikler man en filmidé?Noen ganger får man en idé og tenker: Den skulle jeg å ha laget en film av! Men hva skal egentlig til for at en god idé kan bli til en god film?Dette verkstedet vil gjennom praktiske og lekne øvelser lære deg hvordan man med utgangspunkt i egne erfaringer kan jobbe frem idéer og hvordan man kan utvikle disse idéene til filmer. Alle idéer kan i utgangspunktet bli til en film, men for å få dette til må man også lære seg å tenke film, tenke filmatisk.Dette skoleåret (2019/20) har Viktor med seg Morten til Hurdal og Nannestad i september, oktober og februar. I november er Aurora med ut sammen med Viktor til Frogn og Rælingen.

TO MY CHILDREN

Visuell kunst, Trinn: 8
Shwan Dler Qaradaki har laget den digitale billedfortellingen «To My Children» som et resultat av et besøk i sitt opprinnelsesland – irakiske Kurdistan, et sted hvor ISIS-styrkene bare var noen mil unna. Hvordan er det å bo i Vesten og være redd for at familien der nede når som helst kan bli angrepet av terrorister? Filmen viser et visuelt fortellende brev til Qaradakis barn og ufødte barnebarn i Norge.«To My Children» består av tekst, billedmateriale og musikk. Billedmaterialet er både tegninger, foto og video. Shwan Dler Qaradaki vil vise filmen og snakke med elevene om innholdet, men også om hvordan han har laget fortellingen.Qaradaki setter gjennom sitt kunstneriske virke søklys på spørsmål knyttet til identitet, og det å være en del av en multikulturell virkelighet. I hans arbeider møter vi noen av vår tids mest aktuelle samfunnsspørsmål. De skildres i et personlig og poetisk visuelt språk samtidig som de har en klar politisk undertone.En undrende og reflekterende holdning kjennetegner alle hans prosjekter, som på forsjkjellig vis forsøker å utvide forståelsen av hva det vil si å leve i verden i dag.Lykke til med besøket!
Uttrykksform
Åpne filter